Skip to main content

Waar moet je op letten. Wanneer samenwoners uit elkaar gaan, komen daar vaak veel emoties en praktische zaken bij kijken. In tegenstelling tot getrouwde stellen is er geen wettelijke regeling die specifiek geldt voor samenwoners, waardoor je zelf veel moet regelen. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

1. Woning en eigendom

Wie blijft er in de gezamenlijke woning? Als de woning huur is, moet je nagaan of één van jullie het huurcontract op naam kan houden of dat jullie het moeten opzeggen. Bij een koopwoning is het belangrijk om afspraken te maken over verkoop of overname van de woning. Check ook wie er op de hypotheek staat en welke financiële verplichtingen er zijn.

2. Verdeling van bezittingen en financiën

Als er geen samenlevingscontract is, moeten jullie onderling afspraken maken over wie wat krijgt. Denk hierbij aan meubels, auto’s en andere gezamenlijke bezittingen. Hebben jullie gezamenlijke rekeningen of schulden? Dan is het belangrijk om die netjes af te wikkelen.

3. Kinderen en ouderschap

Hebben jullie samen kinderen? Dan moeten er duidelijke afspraken komen over de zorgverdeling, alimentatie en belangrijke beslissingen rondom de opvoeding. Het opstellen van een ouderschapsplan kan helpen om misverstanden in de toekomst te voorkomen.

4. Partneralimentatie en financiële afspraken

Voor samenwoners is er geen wettelijke verplichting tot partneralimentatie, tenzij dit in een contract is vastgelegd. Wel is het goed om na te denken over financiële gevolgen, zoals een verschil in inkomsten en afspraken over eventuele financiële compensatie.

5. Pensioen en verzekeringen

Soms hebben samenwoners afspraken gemaakt over partnerpensioen. Controleer bij pensioenfondsen of hier gevolgen aan verbonden zijn. Kijk ook naar gezamenlijke verzekeringen en of deze aangepast of beëindigd moeten worden.

6. Administratieve afwikkeling

Zorg ervoor dat je alle instanties op de hoogte brengt van de wijziging in je situatie. Denk aan de gemeente (voor de Basisregistratie Personen), de Belastingdienst en andere relevante instellingen.

Hulp inschakelen?
Omdat er veel bij komt kijken, kan het verstandig zijn om een mediator en  juridisch adviseur in te schakelen. Dit helpt om samen goede afspraken te maken en conflicten te voorkomen.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij dit proces? Neem gerust contact op!

Leave a Reply