Of je recht hebt op een toevoeging (ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd) bij een scheiding, hangt af van je financiële situatie en of je aan bepaalde voorwaarden voldoet. In Nederland kan een toevoeging helpen om de kosten voor een advocaat of mediator te dekken wanneer je zelf niet voldoende middelen hebt om dit te betalen. Hier zijn de belangrijkste punten om te overwegen:
Voorwaarden voor een toevoeging bij scheiding
- Inkomen en vermogen
- Inkomen: Om in aanmerking te komen voor een toevoeging, mag je inkomen niet boven een bepaalde grens liggen. Voor 2024 zijn de inkomensgrenzen ongeveer als volgt:
- Alleenstaand: maximaal bruto jaarinkomen van € 30.000.
- Gehuwden, geregistreerde partners of samenwonenden: gezamenlijk maximaal bruto jaarinkomen van € 42.400.
- Vermogen: Naast je inkomen wordt ook gekeken naar je vermogen (bijvoorbeeld spaargeld, aandelen, en onroerend goed). Voor de meeste mensen mag het vermogen niet hoger zijn dan de bijstandsnorm. Als je vermogen boven deze grens ligt, kom je niet in aanmerking voor een toevoeging.
- Inkomen: Om in aanmerking te komen voor een toevoeging, mag je inkomen niet boven een bepaalde grens liggen. Voor 2024 zijn de inkomensgrenzen ongeveer als volgt:
- Noodzaak van juridische bijstand
- Je moet de toevoeging aanvragen voor een zaak waarbij juridische bijstand noodzakelijk is, zoals bij een echtscheiding. Het gaat dan om een scheidingsprocedure waarbij advocaten of mediators nodig zijn om zaken zoals alimentatie, de verdeling van bezittingen, en ouderlijk gezag te regelen.
- Eigen bijdrage
- Ook als je recht hebt op een toevoeging, betaal je een eigen bijdrage. Hoe hoog die bijdrage is, hangt af van je inkomen en vermogen. Deze kan variëren van enkele honderden euro’s. Bij mediation is de eigen bijdrage meestal lager dan bij het inschakelen van een advocaat.
- Gezamenlijke aanvraag
- Als beide partners een laag inkomen en weinig vermogen hebben, kunnen ze samen een toevoeging aanvragen voor mediation. Dit kan helpen om de kosten nog verder te beperken en een oplossing via bemiddeling te zoeken in plaats van via de rechtbank.
Hoe vraag je een toevoeging aan?
- Aanvraag via de advocaat of mediator
- Een toevoeging wordt aangevraagd door de advocaat of mediator die je in de arm neemt. Zij vragen de toevoeging aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.
- Controle door de Raad voor Rechtsbijstand
- De Raad voor Rechtsbijstand controleert je inkomen en vermogen op basis van de gegevens van de Belastingdienst. Dit betekent dat ze vaak kijken naar je inkomen en vermogen van twee jaar geleden (het zogenaamde peiljaar). Als je financiële situatie sindsdien drastisch is veranderd, kun je een verzoek indienen om uit te gaan van je huidige situatie (een peiljaarverlegging).
Bijzondere situaties
- Hardheidsclausule
- Als je inkomen net boven de norm ligt, kun je soms toch een toevoeging krijgen via de hardheidsclausule. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld als je door bijzondere omstandigheden geen toegang hebt tot voldoende financiële middelen.
- Duur van de procedure
- De toevoeging dekt meestal de juridische kosten voor de duur van de scheidingsprocedure. Als de scheiding erg complex is en langer duurt, kan de toevoeging uitgebreid worden.
Conclusie
Je hebt mogelijk recht op een toevoeging bij een scheiding als je inkomen en vermogen onder bepaalde grenzen liggen en als je juridische bijstand nodig hebt. Dit kan een grote hulp zijn om de kosten van een advocaat of mediator te dekken. Het is belangrijk om dit via een gespecialiseerde advocaat of mediator te regelen die voor jou de aanvraag indient bij de Raad voor Rechtsbijstand.